Het zien van de eerste glimlach van je baby is een magisch moment voor ouders. Het is niet alleen vertederend maar ook een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling van je kind. Maar wanneer begint een baby eigenlijk te lachen? In dit artikel vertellen we je alles over de eerste lach van je pasgeboren baby!

De eerste echte glimlach van baby's

De eerste glimlach van een baby komt meestal al voor rond de derde dag na de geboorte, maar dit is nog een onbewuste reflex. De baby lacht dan nog niet bewust. Rond de leeftijd van zes weken begint de baby beter dingen te onderscheiden en zal hij sneller lachen als iemand zijn hoofd dicht bij hem houdt. Dit is de baby zijn eerste echte lach!

Schaterlach baby

De schaterlach, die vaak als de allerleukste lach wordt gezien, verschijnt meestal wanneer de baby vier à vijf maanden oud is. Tegen de tijd dat de baby zes maanden oud is, begint hij mensen echt te herkennen, niet alleen de ouders en andere gezinsleden. Je baby geeft dan een specifieke glimlach naar bepaalde mensen.

Wat betekent de eerste lach voor de ontwikkeling?

De eerste lach van je baby speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling. Wanneer jouw baby gaat lachen, betekent dit de volgende dingen:

 • Cognitieve ontwikkeling. Lachen draagt bij aan de cognitieve groei van je baby. Hij begint te begrijpen en te reageren op de wereld om hem heen.

 • Visuele herkenning. Wanneer je baby jouw gezicht herkent en daarop reageert met een glimlach, wijst dit op een verbeterd zicht. Dit betekent dat zijn visuele vermogens zich ontwikkelen.

 • Uitschakelen van reflexmatige reacties. Op dit moment in zijn ontwikkeling hebben de hersenen en het zenuwstelsel van je baby zich zo ontwikkeld dat de reflexmatige glimlach plaatsmaakt voor een bewustere vorm van lachen.

 • Communicatie. Je baby begint te begrijpen dat lachen een vorm van communicatie is, waarmee hij positieve interacties kan hebben met anderen. De reflexmatige lach maakt dan plaats voor een sociale lach.

 • Emotioneel bewustzijn. Door te lachen leert je baby ook dat zijn gevoelens er toe doen en dat deze emoties invloed hebben op zijn omgeving.

Tip: dit moet je weten over de regeldagen van je baby
wanneer gaan babys lachen

Hoe kun je het lachen van je baby stimuleren?

Om het lachen van je baby te stimuleren, is het belangrijk om een warme en liefdevolle omgeving te creëren waarin je baby zich veilig en geliefd voelt. Hier zijn enkele specifieke manieren om dit te doen:

 1. Maak tijd voor interactie. Besteed regelmatig tijd aan interactieve activiteiten met je baby. Dit kan variëren van knuffelen en kietelen tot het spelen van eenvoudige spelletjes.

 2. Praat en lach met je baby. Maak oogcontact met je baby en praat en lach veel tegen hem. Je baby zal reageren op je stem en gezichtsuitdrukkingen, wat kan leiden tot een brede glimlach.

 3. Zing liedjes voor je baby. Zingen is een geweldige manier om je baby te stimuleren. Kies vrolijke liedjes met eenvoudige melodieën en bewegingen die je samen kunt doen.

 4. Speel kiekeboe met je baby. Dit klassieke spelletje is favoriet bij veel baby's. Dit spelletje kan je baby aan het lachen maken en is goed voor de ontwikkeling van zijn visuele waarneming.

 5. Maak gekke geluiden en trek gekke bekken. Maak rare geluiden of trek grappige bekken om je baby aan het lachen te maken. Deze eenvoudige trucs kunnen vaak een glimlach op het gezicht van je baby toveren.

 6. Kietel je baby. Voor veel baby's is kietelen een gegarandeerde manier om lachen te stimuleren. Let wel op dat je dit voorzichtig doet en reageer op de signalen van je baby.

Veelgestelde vragen

Wanneer kan ik verwachten dat mijn baby reageert op mijn lach?

Na een paar weken zal je baby je lach beginnen te herkennen en hierop reageren.

Wat betekent het als mijn baby lacht naar zichzelf in de spiegel?

Dit kan wijzen op zelfherkenning en is een teken van sociale ontwikkeling.

Waarom lacht mijn baby soms alleen naar bepaalde mensen?

Baby's kunnen een voorkeur hebben voor vertrouwde gezichten of stemmen.

Helpt lachen bij de ontwikkeling van mijn baby?

Ja, lachen stimuleert de sociale interactie en emotionele ontwikkeling van je baby.

Vanaf welke leeftijd kan ik mijn baby laten lachen door gekke gezichten te trekken?

Rond de drie maanden kan je baby lachen als je iets onverwachts doet, zoals gekke geluiden maken of gekke bekken trekken.

Laat een comment achter
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}