Als je het idee hebt dat je wel heel vaak moet bijbetalen voor zorg die je afneemt, dan is het tijd om eens te kijken of je basisverzekering nog wel de juiste is. De kans is namelijk groot dat je een pakket hebt dat vroeger wel goed bij je paste, maar dat tegenwoordig niet meer biedt wat je nodig hebt. Daarom moet je steeds vaker bijbetalen als je ergens zorg afgenomen hebt. Gelukkig kun je dit eenvoudig aanpassen. Je mag namelijk een keer per jaar van zorgverzekering overstappen. Ga er daarom even voor zitten en kijk even welke polis datgene biedt dat jij het komende jaar nodig hebt. Het is allemaal zo geregeld. 

Welke basisverzekering past het beste bij jouw zorgvraag? 

Stel dat je graag wilt overstappen naar een zorgverzekering Univé. Je zult zien dat deze verzekering bestaat uit twee delen: de verplichte basisverzekering en daarnaast de mogelijkheid om aanvullende polissen toe te voegen. Binnen het verplichte deel kun je kiezen hoeveel procent van de niet-gecontracteerde zorg vergoed wordt. Wat houdt dit in? Je zorgverzekeraar sluit contracten af met zorgaanbieders. Vervolgens kun je bij deze partijen zorg afnemen, de rekening wordt betaald door je zorgverzekeraar. Het kan echter gebeuren dat je zorg wilt afnemen bij een partij waar je verzekeraar geen contact mee afgesloten heeft. In dat geval hangt het af van welk pakket je gekozen hebt binnen je verplichte deel in hoeverre deze zorg alsnog vergoed wordt. Je kunt dit deels laten betalen, je kunt er ook voor kiezen om dit volledig te laten uitkeren. Het spreekt voor zich dat hoe meer je laat uitkeren, hoe hoger je maandelijkse premie ook zal worden. Onthou dit dus. 

Voeg aanvullende verzekeringen toe aan je basisverzekering

Heb je eenmaal je basisverzekering gekozen, dan is het tijd om te kijken of je ook nog profijt kunt hebben van aanvullende verzekeringen. Waar moet je hierbij aan denken? Je kunt bijvoorbeeld een pakket toevoegen waarmee je tandzorg kunt laten vergoeden. Heb je vaak problemen bij de tandarts en moet je iedere keer weer veel bijbetalen om je gebit weer in goede staat te krijgen, dan is het verstandig om tandzorg aan je verzekering toe te voegen. Zo zijn er meerdere opties waaruit je kunt kiezen, bekijk ze allemaal even om te zien waar je het meeste baat bij zult hebben. Met een paar klikken op je muis voeg je ze toe aan je pakket. Hoe beter het je lukt om je verzekering af te stemmen op je zorgvraag, hoe meer voordeel je kunt halen uit je verzekering. Dus goede zorg voor lage kosten, dat wil je toch? 

Wordt je verzekering nu wel erg prijzig? Vraag toeslag aan!

Wanneer je maandelijkse premie aan de hoge kant dreigt uit te komen, is het goed om te weten dat je ook toeslag kunt aanvragen. Dit is een financiële compensatie van de Nederlandse Overheid voor mensen die het niet heel breed hebben. Je kunt deze toeslag eenvoudig zelf aanvragen via de site van de overheid. Goed om te weten: je kunt zelfs met terugwerkende kracht zorgtoeslag aanvragen. Had je de afgelopen jaren niet heel veel geld te besteden, dan kun je een mooi bedrag verwachten. Bekijk even hoeveel je kunt krijgen en stap vervolgens over naar een zorgverzekeraar die beter bij je past. Als je dit voor het eind van het jaar doet, regelt je zorgverzekeraar alle administratie en heb jij er geen werk van. Je nieuwe polis gaat per 1 januari in, je hoeft daar verder helemaal niets voor te doen.  

Laat een comment achter
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}