Hou jij van cola, maar wil je je inname van suiker verminderen? Dan kun je kiezen voor de twee alternatieven voor het iconische drankje, namelijk light of zero. Maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen cola light en cola zero? In deze blog leggen wij uit wat het verschil is tussen deze twee dranken.

Belangrijkste ingrediënten Cola Zero

Het belangrijkste verschil tussen de normale coca cola en coca cola zero is het gebruik van verschillende zoetstoffen om het drankje minder calorieën te laten bevatten en iets minder ongezond te maken. Het gaat om de zoetstof aspartaam als vervanging voor suiker en het gebruik van de stof acesulfaam-K. Ondanks het gebruik van deze twee zoetstoffen in plaats van suiker komt de zero variant erg dicht in de buurt van de smaak van de klassieke cola.

Tip: Radar heeft een heel interessant onderzoek gedaan naar Cola

Belangrijkste ingrediënten Cola Light

Het belangrijkste verschil tussen de klassieke cola en de light versie is hetzelfde als bij de coca cola zero. Ook bij cola light wordt de zoetstof aspartaam en de stof acesulfaam-K toegevoegd als vervanging van de suiker die in de originele variant zit.

Echter zit bij de cola light ook nog de stof E333, blijkt uit onderzoek van Radar. Dit is een calciumzout van citroenzuur die vaak toegevoegd wordt aan dranken voor een langere houdbaarheid en voor het voorkomen van verdikking. Deze stof beïnvloedt de smaak van de cola light, wat het een aparte smaak geeft ten opzichte van de originele coca cola.

Wat is het verschil tussen Cola Light en Cola Zero?

Het verschil tussen coca cola light en coca cola zero is vooral de smaak. Deze smaak is anders door de toevoeging van de stof E333, een calciumzout van citroenzuur die coca cola light zijn unieke smaak geeft.

Verder zijn er nog enkele minimale verschillen tussen de light en zero variant. Cola zero bevat iets meer zout per 100 ml (0,02g) en de light variant heeft iets meer calorieën (0,2 per 100ml). Deze verschillen zijn voor de meeste mensen echter geen reden om een andere keuze te maken.

Welke Coca Cola variant is beter?

Dat ligt aan jouw persoonlijke voorkeur. Voor de meeste mensen zal de zero variant een betere keus zijn, omdat de smaak het meeste lijkt op de klassieke cola. Als je de smaak van de light variant echter lekkerder vindt, is dat ook een prima alternatief voor de originele versie.

Ondanks de afwezigheid van suiker zijn geen van beide echt gezond om te drinken, en ze zouden dus nog steeds met mate genuttigd moeten worden.

Laat een comment achter
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}