Het laten repareren van kleding of het kopen van tweedehands kleding zijn de beste opties als het gaat om duurzaamheid. Maar soms wil je toch verantwoord nieuwe jurken, overhemden of broeken kopen. Deze gids helpt je met het kiezen van duurzame kledingmerken voor mannen en vrouwen, om je zo fair trade en duurzame mode te laten vinden binnen een mode industrie waar de transparantie soms erg laag ligt.

Onze favoriete duurzame kledingmerken voor vrouwen

1. Filippa K

Filippa K is een Zweeds kledingsmerk dat zich specialiseert in goed gemaakte, minimalistische kleding. Het duurzame kledingmerk maakt eerlijke kleding door gerecyclede materialen te gebruiken. Om hun ecologische voetafdruk nog meer te verminderen maken ze al hun relaties met leveranciers publiek, om ervoor te zorgen dat deze leveranciers op een verantwoorde manier duurzame materialen leveren.

Het bedrijf produceert een groot assortiment aan eerlijke en duurzame kleding, waaronder jassen overhemden, truien, t shirts, ondergoed en duurzame accessoires zoals sieraden, tassen en schoenen.

Filippa K Logo

2. Sleeper

Het doel van dit Oekraïense kledingmerk is om in 2030 een 100% circulair productieproces te hebben. De duurzame kleding wordt geproduceerd door middel van biologisch afbreekbare materialen en wordt eerlijk gemaakt door hun medewerkers goede arbeidsomstandigheden te geven.

Het merk gebruikt tweedehands kleding die het binnenkrijgt, zoals oude jeans om lokale kinderen te leren kleding te maken en repareren. Zo verduurzamen ze hun lokale omgeving en zorgen ze voor een beter milieu en een betere wereld. Ook werkt het bedrijf samen met andere duurzame merken om de standaard in de mode industrie te verhogen.

Het bedrijf heeft een breed assortiment aan duurzame slaapkleding zoals pyjama’s, slaap jurken, slaap shirts en slaap broeken.

Sleeper Logo

3. Stella McCartney

Stella McCartney is een Brits kledingmerk dat zich richt op het produceren van kleding door het gebruik van eerlijke, duurzame natuurlijke materialen. De oprichter Stella McCartney, dochter van Paul McCartney, is al haar hele leven vegetarisch en heeft deze lijn doorgetrokken binnen haar bedrijf. Het merk produceert duurzame kleding zoals vegan schoenen, t shirts, truien, jeans en tassen.

Hiernaast heeft het duurzame kledingmerk een samenwerking met Adidas, onder het label adidas by Stella McCartney, waar duurzame sportkleding, sneakers en sporttassen gemaakt zijn zodat je op een bewuste manier kan gaan sporten.

StellaMcCartney Logo

4. Reformation

Reformation is een Amerikaans kledingmerk met een grote focus op duurzaamheid en fair trade. Het motto van het bedrijf: “Being naked is the #1 most sustainable option. We’re #2”, geeft aan wat hun prioriteiten zijn op het gebied van duurzame en eerlijke kleding.

Het duurzame merk gebruikt naast low-impact materialen zoals biologisch katoen en bamboe ook gerecycled materiaal om hun kleding eerlijk gemaakt te krijgen. Het bedrijf geeft veel om het geven van eerlijke lonen aan hun medewerkers en leveranciers om de standaard voor kledingmerken wereldwijd te verhogen.

Reformation logo

5. Lanius

Lanius is een Duits merk dat erg gefocust is het maken van duurzame kleding. Hun duurzame kleding wordt gemaakt door middel van natuurlijke materialen zoals biologisch katoen. Ze zijn gecertificeerd door de Fair Wear Foundation voor hun eerlijke compensatie van hun leveranciers en supporten de producenten van nieuwe grondstoffen op een eerlijke manier.

Lanius Logo

6. Jan ’n June

Jan ’n June is nog één van de duurzame kledingmerken uit Duitsland. Hun duurzame kleding wordt gemaakt met gerecyclede materialen zoals gerecyclede katoen, wol en polyester. Het bedrijf heeft één van de grootste assortimenten kleding onder de duurzame kledingmerken met volledige collecties voor zowel mannen en vrouwen. De productie van de duurzame kleding is volledig transparant met één leverancier en één fabriek.

Jan n June Logo

Slow Fashion

Slow fashion houdt in dat je als individu op een meer bewuste manier met kleding omgaat. Kleding met deze achterliggende gedachte wordt ontworpen en gemaakt om zo lang mogelijk mee te gaan en om zo tijdloos mogelijk te zijn. Je pakt niet meer het eerste merk dat je ziet, maar denkt na over de reis die een kledingstuk afgelegd heeft en hoe hij in de winkel gekomen is.

Duurzame kledingmerken gebruiken vaak meer vakmanschap om dit soort kleding te produceren, dus de prijzen liggen vaak hoger dan bij niet duurzame kledingsmerken. Hierdoor vereist dit een andere lifestyle waar je tijdloze, duurzame kleding voor lange tijd aanschaft en laat repareren wanneer het kapot gaat.

Duurzame kleding voor mannen

1. Kings of Indigo

Kings of Indigo is één van de voornaamste spelers onder de duurzame merken. Het bedrijf heeft een uitgebreide collectie van urban basics en Japans-Amerikaanse stijl duurzame kleding. Het bedrijf kwam in 2020 uit met hun eerste collectie die volledig vegan was en de kleding is gemaakt met materialen zoals natuurlijk rubber, bamboe en biologisch katoen.

Onder duurzame kledingmerken is dit de perfecte keus voor mannen die er graag enorm stylish uit zien en zich bewust zijn van de impact dat het kopen van kleding heeft op het milieu. De kleding van het bedrijf is op veel plekken in Nederland in een fysieke winkel te vinden.

Kings of Indigo Logo

2. The Driftwood Tales

The Driftwood Tales is een relaxt merk met casual kleding. Het merk wil er zijn voor mensen die zich als driftwood mee wilde laten nemen door de stroming. Hierom hebben ze één van de meest basic collecties onder de duurzame merken, met casual truien, overhemden en korte broeken. Het merk is enorm gedreven om te zorgen dat hun kleding geproduceerd worden met zo veel mogelijk duurzaamheid, ethiek en inclusiviteit.

Onder duurzame kledingmerken is dit de perfecte keuze voor mannen die graag comfortabel door het leven gaan en geen behoefte hebben om meer te doen dan de basics.

The Driftwood Tales Logo

Duurzame Nederlandse kledingmerken

1. Vanilia

Vanilia is een duurzaam merk dat zich richt op het verminderen van hun impact op het milieu. Het Nederlands bedrijf doet dit door te zorgen dat al hun kleding zo dicht mogelijk bij Nederland wordt gemaakt. Zo wordt het grootste deel van hun duurzame kleding geproduceerd in fabrieken in Turkije, in plaats van landen in het verre oosten.

Het duurzaam kledingmerk heeft een breed assortiment aan eerlijke kleding voor mannen en vrouwen met een groot aantal opties in blouses, t shirts, jeans, rokken en accessoires die duurzaam gemaakt zijn. Vanilia heeft in een groot deel van Nederland een fysieke winkel zitten waar je deze duurzame kleding kan bekijken.

Vanilia Logo

2. Kuyichi

Kuyichi is een duurzaam Nederlands kledingsmerk dat zich voornamelijk richt op de productie van hoge kwaliteit biologische jeans. Het merk richt zich op het maken van kledingstukken die zo lang mogelijk meegaan om impact op het milieu te minimaliseren. Deze duurzame kledingstukken worden sinds 2013 gemaakt met 100% biologisch katoen en andere duurzame materialen zoals hennep en bamboe.

Hiernaast koopt het bedrijf zijn biologisch katoen in tegen een eerlijke prijs, om zo bij te dragen aan betere arbeidsomstandigheden voor hun producenten. Ook is het bedrijf transparant in hun productieproces, om ervoor te zorgen dat de productie zo eerlijk mogelijk is. De broeken van Kuyichi zijn door heel Nederland een fysieke winkel te vinden en ze hebben een groot assortiment producten voor mannen en vrouwen.

Kuyichi Logo
Laat een comment achter
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}