Het opvoeden van een kind is een spannende en onzekere tijd voor veel nieuwe ouders. Zeker de vraag hoeveel luiers per dag hun baby nodig heeft en wanneer welke maat luier voor een baby nodig is kan lastig zijn voor nieuwe ouders om zich wijs in te maken in een drukke tijd. Wij delen een aantal tips om het aantal luiers dat jouw baby nodig heeft duidelijk te maken.

Hoeveel luiers heeft een baby nodig in het eerste jaar?

Baby’s gebruiken in het eerste jaar na de geboorte zo’n drieduizend luiers. Dat komt neer op meer dan 8 luiers per dag. Dit gemiddelde ligt vlak na de geboorte van jouw baby het hoogst, maar vermindert na een paar maanden wat.

Hoeveel luiers gebruikt worden verschilt per kind. Naarmate je jouw baby beter leert kennen weet je hoeveel luiers per dag jouw kindje nodig heeft en hoe vaak je per dag bezig bent met luiers verschonen.

Hoeveel luiers van elke maat heb je nodig?

Voordat je luiers gaat kopen, is het handig om te zien hoeveel luiers gemiddeld gebruikt worden per maat. Het is de moeite waard om een grotere verpakking te kopen, omdat je met voordeelverpakkingen al snel tientallen euro’s per jaar kan besparen aan luiers. Er zijn zes maten, beginnend bij maat 1 (newborn) tot maat 6 (extra large). Om te bepalen hoeveel luiers er per dag nodig zijn, kan de volgende tabel als voorbeeld gebruikt worden.

LuiermaatGewichtLeeftijdscategorieDagelijks gebruik: hoeveel luiers zijn er nodig per dag?Hoeveel luiers aanschaffen?
Maat 1 (Newborn)Van 2 tot 5 kiloVan geboorte tot 4 maanden8 tot 12 luiers per dag13 pakken (van 40 stuks per pak) of 3/4 boxen (168 per box)
Maat 2Van 3 tot 6 kilo3 tot 8 maanden8 tot 9 luiers per dagOngeveer 15 pakken (van 40 stuks per pak) of 4 boxen (156 per box)
Maat 3Van 4 tot 9 kilo5 tot 24 maanden6 tot 7 luiers per dag27 pakken (van 35 per pak) of 7 boxen (170 per box)
Maat 4Van 7 tot 18 kilo18 tot 36 maanden5 tot 7 luiers per dag8 pakken (van 56 per pak)
Maat 5Van 12 tot 25 kiloOuder dan 3 jaarNaar behoefteNaar behoefte
Maat 6Van 11 tot 25 kiloOuder dan 4 jaarNaar behoefteNaar behoefte

Luierverbruik verschilt per baby

Elk kind is anders en zal dus in zijn eigen tempo het groeiproces doorlopen. Sommige baby’s doorlopen het groeiproces sneller dan anderen en zullen dus minder van de kleine maten gebruiken, en sommige peuters zullen sneller zindelijk worden dan anderen.

Het is dus lastig te weten hoeveel luiers een kindje precies gebruikt, en hoeveel luiers per dag je bij jouw kleintje zal moeten verschonen voordat hij of zij zindelijk is is uniek voor jouw baby.

Welke maat luiers moet ik kopen?

Het exacte antwoord voor deze vraag is lastig om te geven, omdat het per kindje anders is. Luiermaten zijn gebaseerd op gewicht en niet op leeftijd, dus de juiste maat luier kan tijdens een periode van minder groei lang hetzelfde zijn, of een kindje kan binnen een aantal maanden alweer toe zijn aan een nieuwe maat.

In de eerder genoemde tabel kan je zien voor welk gewicht elke maat luiers het best is. De tabel blijft een richtlijn; als jouw kindje ’s nachts door de luier lekt, kies dan voor een grotere maat.

Veelgestelde vragen over luiers

Zijn wasbare luiers beter dan wegwerpluiers?

Wasbare luiers zijn beter dan wegwerpluiers. Bij wasbare luiers gooi je alleen de inlegger met ontlasting weg. De rest gaat in de was. Wasbare luiers zijn bij het aanschaffen duurder dan het alternatief, maar ze verminderen het totaal aantal luiers dat jouw baby gebruikt aanzienlijk, zeker wanneer het dagelijks gebruik van de luiers hoog ligt. Welke luiers je ook kiest: hoe eerder jouw kind zindelijk is, hoe minder luiers je aan hoeft te gebruiken.

Kunnen wegwerpluiers worden hergebruikt?

Wegwerpluiers kunnen niet worden hergebruikt. Een baby heeft een schone luier nodig om uitslag te voorkomen en zich goed te voelen. Er kindje kan meerdere keren plassen in een luier voordat je de luiers moet verschonen, maar een luier moet na het poepen direct worden verschoont.

Zorg ervoor dat je de luiers in de eerste 12 maanden minimaal elke drie uur verschoond. Een wegwerpluier moet na gebruik weggegooid worden.

Wat kosten luiers gemiddeld per maand?

Dit verschilt per leeftijd van jouw kindje en het aantal luiers per dag dat jouw baby nodig heeft. Voor een pasgeboren baby kan dit oplopen tot wel 50 euro per maand, maar voor een oudere baby, dreumes of peuter zakt dit langzaam af tot je kindje de nacht droog door kan komen. Weet dat je tijdens de eerste jaren gemiddeld zo’n 35 euro per maand kwijt bent aan luiers tot jouw kind zindelijk is.

Laat een comment achter
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}