Willen jullie graag jullie kindje vernoemen naar een speciaal familielid? Of een prachtige naam gebruiken die al jaren van generatie op generatie overgaat? Wat een mooi gebaar en een hele eer voor de persoon die vernoemd wordt. In deze blogs delen we een aantal tips waar je rekening mee kunt houden bij het kiezen van jullie favoriete naam.

Gebruikelijk

Als we in de geschiedenis kijken, dan was vernoemen heel lang erg gebruikelijk in Nederland.
De eerste zoon werd vernoemd naar zijn opa aan vaderskant. En de eerste dochter naar oma aan moeders kant. Is er een familielid overleden, dan was het de verplichting om het eerstvolgende nieuw geboren kindje naar dit familielid te vernoemen. Ongeacht of het aan vaders of moederskant was.

Vernoemen in de 21ste eeuw

Anno 2022 is vernoemen niet meer verplicht en kun je uit alle babynamen kiezen die je mooi vindt. Dit is erg fijn! Maar toch kunnen er verschillende redenen zijn om je kindje nu nog te vernoemen. Zo kan er een belangrijk familielid overleden zijn en kun je deze eren door je kindje ernaar te vernoemen. Of is het in jouw familie nog gebruikelijk om een naam over te dragen van vader op zoon.

Tips om je kindje te vernoemen

Wil je graag je kinderen vernoemen naar opa en/of oma, maar vind je de oud Hollandse namen niet helemaal passen? Dan kun je verschillende dingen doen. Je kunt bijvoorbeeld je kinderen een tweede naam geven en daarin iemand vernoemen.

Als je geen tweede naam wilt geven, kun je er ook voor kiezen om te kijken naar de moderne variant van de oud Hollandse namen. Zo kan Elizabeth gemakkelijk afgekort worden naar Eliza. Dit is een moderne, Nederlandse naam. Of kun je een deel van de naam gebruiken, zoals bijvoorbeeld Rik, als deze vernoemd wordt naar opa Hendrik. Speel dus vooral met de naam en kijk naar de mogelijkheden.

Betekenis

Een vernoeming hoeft niet altijd direct duidelijk te zijn. Zo kun je ook je kindje vernoemen door jongensnamen of meisjesnamen te zoeken met dezelfde betekenis als de naam van opa en/of oma. Zo betekent de naam Helena “fakkel” en betekent Eline dat ook. Het is een totaal andere naam, maar heeft dus wel een directe link met de andere naam. Heel bijzonder en zo weten alleen de familieleden dat dit een vernoeming is. Zo blijft de betekenis intiem.

Internationaal

Houd bij het vernoemen van je kindje ook rekening met de internationalisering van de wereld. We komen steeds meer in contact met mensen vanuit de hele wereld. Het is dan handig als jouw zoon of dochter een naam heeft die in verschillende landen goed uit te spreken is. Zo voorkom je verwarring of onduidelijkheid. Pak daarom een moderne variant van de oud Hollandse naam van opa of oma.

 

Laat een comment achter
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}