Afgelopen zomer had ik veel problemen met bladluizen op mijn planten, waardoor ze er in feite erg verdrietig uitzagen. Toen ik van plan was om met chemicaliën te werken, dacht mijn liefste aan het idee om lieveheersbeestjes te gebruiken. Huh? Lieveheersbeestjes versus bladluizen? Ja, want mijn planten groeiden weer schitterend door de lieveheersbeestjes. Iedereen herkent lieveheersbeestjes, maar wat komen we eigenlijk over deze insecten te weten? Blijkbaar doe ik zelf niet veel, dus ik heb besloten om deze dieren wat meer te gaan bestuderen. Wilt u mijn bevindingen bespreken?

Algemeen

Lieveheersbeestjes behoren tot de kevers en zijn er in veel variëteiten, van lichtoranje / geel tot bijna zwart. Een lieveheersbeestje dat eigenlijk net is opgevallen, heeft geen plaatsen, net als de larven. De larven lijken veel meer op een rups, inclusief kleine haartjes op het lichaam. Een lieveheersbeestje heeft een levensverwachting van ongeveer een jaar, zoals gewoonlijk wordt aangenomen, zeggen de stippen niets over de leeftijd van de plaag.

Bladluis

Zoals ik aan het begin van deze blog beweerde, heb ik de larven gebruikt om de bladluizen op mijn bord weg te werken, omdat dit hun voedsel is. Dit maakt de kevers ongelooflijk nuttig in de teelt, waar ze ook regelmatig worden gebruikt.

De meest populaire in Nederland is het zevenvleklieveheersbeestje, gedefinieerd door het rode schild en ook zwarte stippen. Er zijn echter maar liefst 60 soorten lieveheersbeestjes in Nederland. Het veelkleurige Aziatische lieveheersbeestje is zo'n soort. Dit is overgebracht naar tal van landen om een ​​handje te helpen in de biologische tuinbouw. Inmiddels is dit wezen opgelost in Nederland, België en ook Engeland.

Ergernis

Niet elk lieveheersbeestje eet bladluizen, er zijn ook soorten die op schimmels of planten jagen. De soorten die zich alleen van planten voeden, kunnen uw planten beschadigen. Koop dus niet zomaar lieveheersbeestjeslarven, maar wees goed opgeleid en kies de juiste soorten. Ik heb de larven zelf gekocht via roodmetzwartestippen.nl dus kijk daar zeker eens.

Veel lieveheersbeestjes beschadigen producten of voedingsmiddelen niet, maar bij grote deals kunnen ze als zeer irriterend worden ervaren. Dit komt vooral veel voor als er het jaar ervoor veel bladluizen waren. In de herfst proberen lieveheersbeestjes meestal een woning binnen te gaan om in een warme omgeving te kunnen overwinteren. Een zeer gemakkelijke optie om dit te stoppen, is door een hor aan te schaffen.

Lieveheersbeestjes worden dan ook gezien als een waardevol organisme, het gebruik van pesticiden (chemische pesticiden) is om die reden niet essentieel en ook absoluut niet wenselijk.

Laat een comment achter
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}