Elk kind is uniek en heeft zijn eigen talenten en capaciteiten. Maar wat als het schoolsysteem deze talenten niet lijkt te herkennen?

Dit is het verhaal van Lisanne en haar zoon Max, die naar haar mening een onterecht VMBO advies heeft gekregen. Ze is ervan overtuigd dat haar zoon meer in zijn mars heeft en deelt haar ervaringen en frustraties.

Volg jij Mamas Online al op Facebook?

  • Discussieer, praat en verbindt met andere moeders
  • Maandelijkse give-aways en kans op mooie prijzen
  • De leukste tips en adviezen

Een onverwachte wending

"Max heeft altijd al een levendige fantasie gehad en was nieuwsgierig naar de wereld om hem heen. Thuis is hij altijd bezig met het bouwen van complexe legoconstructies en het oplossen van moeilijke puzzels op zijn telefoon," begint Lisanne.

Haar zoon, die volgens haar briljant is, kreeg tot haar grote verbazing een VMBO-advies. Een beslissing die zij met klem betwist.

Het advies dat niet past

"Lange tijd ging ik ervan uit dat Max naar het VWO zou gaan. Hij is ontzettend slim, nieuwsgierig en altijd bezig met leren. Toen het adviesgesprek kwam, voelde het alsof de grond onder mijn voeten werd weggeslagen," vertelt Lisanne.

Het VMBO-advies kwam als een complete verrassing. Zijn leerkrachten zeggen dat hij moeite heeft met concentreren en dat dit invloed heeft op zijn prestaties, maar ik zie thuis een heel ander kind."

Een moeder's strijd

Deze situatie heeft Lisanne voor een dilemma gesteld. Moet ze accepteren dat het schoolsysteem haar zoon mogelijk niet op de juiste waarde schat, of vecht ze voor een herziening van het advies?

"Ik heb besloten om voor mijn zoon op te komen. We hebben gesprekken gevoerd met de leerkrachten en gevraagd om extra toetsen of observaties, maar het systeem lijkt onwrikbaar."

Het systeem in twijfel

Lisanne uit haar zorgen over hoe het schoolsysteem kinderen in hokjes plaatst op basis van gestandaardiseerde toetsen en observaties. "Kinderen zoals Max, die misschien niet altijd binnen de lijntjes kleuren of op een andere manier excelleren, worden over het hoofd gezien. Dit advies doet geen recht aan zijn potentieel."

"Kinderen zoals Max, die misschien niet altijd binnen de lijntjes kleuren of op een andere manier excelleren, worden over het hoofd gezien. Dit advies doet geen recht aan zijn potentieel."

De weg vooruit

Ondanks de tegenslagen blijft Lisanne optimistisch over de toekomst van Max. "We kijken nu naar alternatieve scholen die meer op maat gemaakte onderwijsprogramma's bieden en de unieke talenten van kinderen erkennen en stimuleren. Ik weet dat Max zal uitblinken, op welke school hij ook terechtkomt."

Een moeder's liefde en toewijding

Lisanne's verhaal is een herinnering aan de kracht van ouderlijke liefde en de toewijding om het beste voor hun kind te willen. "Het maakt niet uit welk label het systeem op mijn kind plakt; ik weet wat hij waard is en zal altijd vechten voor zijn succes."

Dit verhaal van Lisanne en Max laat zien dat het pad naar de juiste educatie soms gevuld is met uitdagingen. Maar met vastberadenheid en geloof in de potentie van hun kinderen, kunnen ouders een verschil maken.

Meepraten over dit verhaal? Dat kan in de comments onder dit artikel of op onze Facebookpagina. 

Laat een comment achter
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}