Eén van de leukste dingen die je in de zomervakantie kan doen is natuurlijk naar het strand gaan met je kinderen. Dat geeft hen de kans om te spelen in de zee en in het zand, en jou de gelegenheid om te zonnen of een goed boek te lezen. Toch liggen er wat addertjes onder het gras, en je moet een paar voorzorgsmaatregelen nemen om je kids veilig te laten genieten. Lees dit gidsje en alles wat je kleintjes aan jullie stranddag overhouden is een prachtige herinnering.
Ken de gevaren van de zee
De zee is het leukste onderdeel van het strand, maar helaas ook het gevaarlijkste. Onderstromingen en temperatuurschommelingen zijn een reëel gevaar voor kleine kinderen. Blijf dus altijd bij kinderen die nog niet goed kunnen zwemmen en geef ze zwembandjes. Kids die wél zelfstandig in zee mogen moet je uitleggen tot hoe diep ze mogen (bijvoorbeeld tot hun middel) en waar de gevaarlijke plekken zoals muien (geulen tussen zandbanken) zitten. Kijk uit met het gebruik van bootjes en opblaasdieren: die kunnen snel wegdrijven in een ebstroom en bij sterke aflandige wind. En zet je eigen strandkamp het liefst op in de buurt van de waterlijn, zodat je een oogje in het zeil kunt houden. Zorg tenslotte dat je weet waar de dichtstbijzijnde strandwacht of EHBO-post is!
Verbranden is niet fijn
Hoe fijn de zon ook is, de UV-stralen ervan kunnen je huid lelijk laten verbranden – en dat geldt zeker voor de gevoelige kinderhuid. Trek je kinderen daarom zomerkleertjes met lange mouwen aan en zet ze een hoed met een brede rand op, zodat het grootste deel van de zonnestralen hun huid niet bereikt. En smeer je kinderen om de paar uur in met zonnebrand, en nog vaker als ze veel in het zand en in het water aan het ravotten zijn. De ogen en de tere huid van de oogleden zijn extra gevoelig, maar om de ogen van je kinderen ‘s zomers te beschermen kan je ze zelf een leuke kinderzonnebril laten uitkiezen. En laat ze tijdens en na jullie uitje voldoende drinken, want door de hete lucht verliest je ongemerkt behoorlijk wat water door zweten.
Voorkom steken en ziekten
Het strand is een stuk natuur, en dat betekent dat er dieren leven die letterlijk van zich af kunnen bijten. Leer je kinderen welke beestjes dat zijn en hoe je ze herkent. Grote krabben kunnen bijvoorbeeld een pijnlijke knauw geven met hun scharen, wat vooral voor de jongsten niet fijn is. Je kunt zelf eerst de zee checken of er veel stekende kwallen zitten, en of er op de bodem scherpe schelpen of rotsen liggen. Als er dazen of andere stekende insecten op pad zijn, bescherm je kids dan met een insectenwerend middel dat de stof DEET bevat. En houd in de gaten of kleine kinderen geen zand, afval of planten in hun mond steken: dat kan een vervelende maag, griep of zelfs een parasitaire infectie opleveren.