Ken je dat? Je kindje sliep altijd goed, maar ineens is inslapen een uitdaging en ’s nachts wordt hij ook vaker wakker. Waarschijnlijk zit jouw kleintje midden in een slaapregressie. In dit artikel leggen we uit wat dat precies is, welke symptomen erbij horen, wanneer het vaak voorkomt, en we geven je handige tips om ermee om te gaan!

Wat is slaapregressie?

Slaapregressie is een periode waarin baby’s tijdelijk minder goed slapen. Tijdens deze fase worden ze ’s nachts vaker wakker of hebben ze moeite om in slaap te vallen. Elke baby gaat door deze fase heen, maar de intensiteit kan verschillen. Zo lijken sommige baby’s er meer last van te hebben dan anderen. Gelukkig zijn slaapregressies een normaal onderdeel van de ontwikkeling en gaan meestal vanzelf weer over. Blijf geduldig en onthoud dat dit slechts een tijdelijke fase is!

Symptomen van een slaapregressie

Symptomen van slaapregressie kunnen sterk verschillen bij baby’s. Sommige ouders merken nauwelijks veranderingen op, terwijl anderen juist aanzienlijke verschillen opmerken. Hier zijn een aantal kenmerken waaraan je kunt herkennen dat je baby mogelijk te maken heeft met slaapregressie:

  • Moeite met in slaap komen
  • Vaker wakker tijdens dutjes of ’s nachts
  • Minder goede slaapjes overdag
  • Vroeger wakker worden
  • Slecht humeur
  • Huilerig en hangerig gedrag
  • Meer behoefte aan nabijheid
  • Veranderingen in eet- drinkgedrag

Oorzaken slaapregressie baby

Bij baby’s wordt slaapregressie vaak veroorzaakt door de grote ontwikkelingen die ze in de eerste twee jaar van hun leven doormaken. In deze periode leren ze namelijk veel nieuwe vaardigheden, zoals leren omrollen, kruipen en praten. Dit leerproces gaat ook ’s nachts door. Tijdens de slaap verwerkt de baby nieuwe informatie, waardoor de geleerde vaardigheden sterker worden.

Deze leerprocessen maken het zenuwstelsel van de baby echter actiever, waardoor ze lichter en moeilijker kunnen slapen. Hoewel dit vermoeiend kan zijn voor ouders, is het eigenlijk een positief teken van gezonde ontwikkeling. De slaapregressie stopt zodra de baby de vaardigheid volledig heeft geleerd.

Hoelang duurt een slaapregressie?

Hoe lang een slaapregressie duurt, kan verschillen van baby tot baby. Sommige ouders merken slechts een paar dagen dat hun kindje slechter slaapt, terwijl het bij anderen wel enkele weken kan duren. Elke baby heeft zijn eigen tempo van ontwikkelen waardoor er is geen vast tijdslimiet is voor deze fase. Het hangt af van hoe snel de baby zich aanpast aan de nieuwe dingen die hij heeft geleerd.

Wanneer zijn de slaapregressies?

Gedurende de eerste twee jaar van het leven van een kindje kunnen slaapregressies zich op verschillende momenten voordoen. Deze fasen van tijdelijk slecht slapen hebben vaak specifieke leeftijdsgebonden oorzaken. Op de volgende leeftijden wordt een slaapregressie vaak gezien:

4 maanden

Rond de leeftijd van 4 maanden ervaren veel baby’s hun eerste slaapregressie. Dit is meteen ook de heftigste. Op dit moment zijn ze vaak bezig met het leren omrollen én maken ze enkele mentale sprongetjes door, zoals het ontwikkelen van een biologische klok en een duidelijk dag-en-nachtritme. De mentale verwerking van deze nieuwe informatie ervoor zorgen dat jouw baby slechter slaapt.

“Een sprongetje bij een baby is een punt waar hij/zij een mentale ontwikkeling doormaakt”

6 maanden

Wanneer je baby 6 maanden oud is, is hij of zij druk bezig met het ontdekken van de wereld. Sommige baby’s willen hun omgeving verkennen of proberen te zitten en kruipen. Al deze nieuwe indrukken en vaardigheden kunnen leiden tot een slaapregressie, wat het in slaap vallen en doorslapen moeilijker maakt.

8 maanden

8 maanden is de periode dat jouw baby een grote ontwikkeling doormaakt. Tijdens deze periode gaan ze namelijk leren rollen, tijgeren, zitten, kruipen, en mogelijk zelfs al staan. Deze motorische ontwikkeling vraagt veel van de energie en aandacht van je kind. Ze kunnen daarom rond de 8e maand slechter slapen dan je gewend bent.

12 maanden

De eerste verjaardag van je baby valt samen met een slaapregressie. Rond deze leeftijd leert je kind nieuwe vaardigheden zoals staan, lopen en de eerste woordjes. Al deze nieuwe dingen aanleren kost veel energie en kan het doorslapen belemmeren. Helaas kan dit ook resulteren in slapeloze nachten voor de ouders, maar onthoud dat het slechts een fase is!

18 maanden

Rond 18 maanden maakt je kind de overgang naar één middagslaapje in plaats van twee. Deze verandering kan leiden tot het zoeken naar een nieuw slaapritme. Regelmaat is extra belangrijk tijdens een slaapregressie, zo raakt jouw kindje sneller gewend aan het nieuwe slaapritme!

24 maanden

Rond de tweede verjaardag maakt je kind grote stappen op het gebied van praten en ontwikkelt het vaak een sterke eigen wil. Het groeiende vermogen om te praten kan ervoor zorgen dat een volgende slaapregressie begint. Wanneer je eenmaal door deze slaapregressie heen bent, is het vaak de laatste. Houd dus vol!

Tips tijdens een slaapregressie

Het opvoeden van een kleintje brengt zoveel mooie momenten met zich mee, maar soms ook uitdagingen. Die nachtelijke onrust kan best lastig zijn voor zowel ouders als kinderen. Gelukkig zijn er wat handige tips die kunnen helpen, onderstaand zetten we ze voor je op een rijtje!

  • Rustige omgeving, zorg voor een rustige omgeving oen eventueel korte dutjes om je kindje te helpen ontspannen.
  • Houd vast aan je routines, probeer ondanks de uitdagingen de normale bedtijd routine aan te houden. Consistentie kan je kindje helpen te gaan slapen.
  • Geef wat extra liefde, tijdens een slaapregressie heeft je kind misschien wat meer troost nodig dan normaal. Extra knuffels of een verhaaltje voorlezen kunnen helpen.
  • Zorg voor een donkere kamer, een donkere omgeving bevordert namelijk de aanmaak van melatonine, het slaaphormoon. Dit zorgt ervoor dat jouw kindje gaat slapen.
  • Vraag om hulp, durf je partner, vrienden en familie te vragen om hulp. Al is het maar voor kort, of zodat je zelf een klein dutje kan doen. Zo wordt de slaapregressie bij je baby iets verdraagbaarder!

Veelgestelde vragen

Welke slaapregressie is het ergste?

De eerste slaapregressie wordt vaak als de moeilijkste ervaren.

Welke andere oorzaken zijn er van slechter slapen?

Andere mogelijke oorzaken van slechter slapen zijn bijvoorbeeld ongemak door doorkomende tandjes of buikpijn.

Heeft iedere baby slaapregressie?

Ja, elke baby ervaart slaapregressies, maar niet elke baby doorloopt alle regressiefases. De een heeft er meer last van dan de ander.

Laat een comment achter
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}