Zo bescherm je je kind (en jezelf) tegen de zon!

Het is bijna zomer, wat betekent: een heleboel warme en zonnige dagen tegemoet. En wat is dat heerlijk! Een dagje aan het strand en lekker zonnen terwijl de kids aan het spelen zijn. Het enige wat je nodig hebt is een ligstoel, een lekker drankje en een goed boek. Maar vergeet je ook niet te beschermen van de zon! Hoe doe je dat nou het beste en bovenal: hoe zorg je ervoor dat je kind ook goed beschermd is? Alle antwoorden op die vragen en nog veel meer lees je in deze blog!

Hoe belangrijk is zonnebescherming?

Kort gezegd is zonnebescherming super belangrijk – al helemaal voor kinderen. Een kinderhuid is namelijk extra kwetsbaar voor de zon. Dit komt doordat de huid van kinderen nog moet groeien, waardoor hun cellen sneller delen dan een volwassen huid. Wanneer een kinderhuid wordt verbrand, is er niet genoeg tijd om zich te herstellen na de verbranding. Dit zorgt ervoor dat er in de huidcellen een soort littekens ontstaan die kinderen hun hele leven lang meedragen. Dit is niet te zien aan de buitenkant, want de beschadigingen zitten diep in de huidcellen. Hoe meer schade, hoe groter het risico dat een kind op latere leeftijd huidkanker krijgt. Het klinkt allemaal vrij heftig, maar geen zorgen, want deze gevolgen kan je voorkomen! Lees snel verder hoe je dat het beste doet.

Hoe bescherm ik mijn kind tegen de zon?

Het antwoord waar je natuurlijk op zit te wachten is hoe je je kind het beste tegen de zon beschermt. We hebben een aantal manieren en tips voor je uitgewerkt, zodat je je kind met een gerust hart in de zon kan laten spelen:

Gebruik zonnebrandcrème met een hoge factor

Zonnebrand is iets wat iedereen wel in haar kastje heeft liggen. Maar wist je ook dat de SPF-factor een grote invloed heeft op de effectiviteit van de crème? Daarom raad ik je aan om te gaan voor een zonnebrand die een SPF-factor van minstens 30 heeft. Het beste is om te gaan voor een SPF-factor 50 of 50+. Bovendien is het belangrijk dat de zonnebrandcrème ook een UVA-filter heeft.

Let op de tijd

Tussen 12 uur en 15 uur is de zonkracht het hoogst. Dit betekent dat de huid dan sneller verbrandt. Hou daarom tijdens die uren je kind uit de zon. Dat betekent natuurlijk niet dat je helemaal niet buiten mag zijn tussen 12 en 3. In de schaduw is de zonkracht namelijk minder hoog.

Maar let op: ook in de schaduw kan je verbranden, dus smeer je kind ook dan goed in.

Gebruik bedekkende kleding

Bedekkende kleding beschermt je kind natuurlijk ook! De beste kledingstukken die je kind kan dragen om de huid te beschermen zijn: een zonnebril, een petje of hoedje en luchtige (witte) katoenen kleding! Wist je dat er ook extra UV-werende shirts bestaan? Deze zijn ideaal voor kinderen met een extra gevoelige huid. Houd er wel rekening mee dat natte kleding meer UV-straling doorlaat.

Hoe vaak per dag moet je je insmeren?

Maar hoe vaak moet je je nou eigenlijk insmeren? Dat is natuurlijk dé vraag van de zomermaanden. Want laten we eerlijk zijn: insmeren is iets wat super snel over het hoofd wordt gezien. Wij raden aan om sowieso 30 minuten voordat je de zon ingaat in te smeren. Smeer je elke 2 tot 2,5 uur opnieuw in per dag. De zonnebrand gaat nog minder goed werken wanneer je bijvoorbeeld hebt gezwommen of veel hebt gezweet, dus dan is het handig om nog een keertje extra in te smeren!

Moet je je haar ook tegen de zon beschermen?

Veel mensen weten dit niet, maar je haar (en je hoofdhuid) zijn ook erg gevoelig voor UV-stralen. Daarom is het van hoog belang om ook die plekken goed te beschermen. Nu zit je natuurlijk niet te wachten op zonnebrandcrème in je haar, want dan wordt het super snel vettig. Ga daarom voor een zonnebrand die speciaal ontwikkeld is voor je haar. Schwarzkopf heeft een unieke lijn uitgebracht, genaamd Sun Protect. Deze zonnebrandlijn bestaat uit verschillende haarproducten die jouw haar en het haar van je kind helemaal klaar voor de zomer maken!

Laat een comment achter
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}